21st century loopbaan skills

De wereld verandert in een steeds sneller tempo. Kennis van vandaag is morgen achterhaald. Oplossingen van gisteren zijn vandaag al weer overbodig. Dat vraagt nieuwe vaardigheden van je om je weg te vinden op de arbeidsmarkt.

 

1. Maak een plan

Zorg dat je weet wat je wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos in deze open samenleving. Daardoor kun je zomaar verdwalen. Meer dan ooit is het zaak haarscherp in beeld te hebben wat je écht belangrijk vind. Identificeer de doelen waar je aan wilt werken in je werkende bestaan. Kijk dan eerlijk naar wat je goed kunt en waar je je nog in kuZorg nt ontwikkelen en schroom niet iemand in de hand te nemen die je daarbij kan helpen. 

 

2. Leer communiceren en samenwerken

Leer samenwerken en snel een beetje. Denken dat je het wel alleen afkunt in deze samenleving is een schromelijke zelfoverschatting. Je zult steeds vaker in wisselende samenstellingen moeten samenwerken. Intern met collega's, in projectteams, met klanten in een joint venture of wat dan ook. Dan kom je mensen tegen waar je minder goed mee kunt opschieten en heb je niet de tijd en de energie om je bezig te houden met gedoe en zeurende interpersoonlijke conflicten. 

 

3. Leer problemen oplossen

Naast het gedoe kom je al genoeg problemen tegen die je moet oplossen. Daar kun je maar beter aan wennen, of beter nog: leer ze oplossen. Je kunt daarbij denken aan het uitvallen van je internetverbinding terwijl je de laatste hand legt aan een presentatie of je collega's overtuigen dat jouw manier van werken toch echt de beste is. De kern is analytisch denken te combineren met creatief denken. Ga daarbij systematisch te werk en maak een stappenplan. Voor je het weet ben je kwijt wat het probleem was en begrijp je niet meer wat je aan het oplossen bent. 

 

4. Zorg dat je íets begrijpt van bedrijfskunde en financiën

Je bent wellicht fantastisch in je vakgebied. Je hebt je best gedaan op je opleiding en liefde voor wat je doet. Maar alleen als je iets begrijpt van de bedrijfskundige kant kun je je toegevoegde waarde duidelijk maken op een manier waar je werkgever wat aan heeft. 

 

5. Zorg dat je opvalt 

Ik bedoel hier niet alleen iets excentrieks of een "hair do like Pelle". Ook niet per se personal branding hoewel dat ook interessant kan zijn. Maar zorg dat je je toegevoegde waarde (zie punt 4!) voor je (toekomstige) werkgever laat doorklinken in alles wat je communiceert. Leer je CV en brieven eruit te laten springen tussen de honderden anderen en leer effectief te netwerken óók als je het niet nodig hebt. En... zorg ervoor dat je niet negatief opvalt, bijvoorbeeld op facebook, LinkedIn of Twitter. De kans is groot dat je werkgever je naam googlet (is dat al een officieel werkwoord?).

 

6. Evalueer regelmatig

Neem jaarlijks je oorspronkelijke plan nog eens onder de loep. Zit je nog op het goede spoor? Verdient je persooonlijke ontwikkeling wat extra aandacht? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of schuurt er op een dieper iets? Moet je weer wat aandacht besteden aan je waarden en doelstellingen?

 

Wil je reageren? Laat dan een berichtje achter hieronder! Wil je meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of kijk eens op onze pagina voor particulieren