10 dingen waar je geen talent voor nodig hebt…toch?

De afgelopen weken heb ik regelmatig dit onderwerp voorbij zien komen, op LinkedIn en in blogs. Simpele dingen die je kunt doen, waar geen talent voor nodig is, althans op het eerste gezicht. Allemaal eenvoudige aandachtspuntjes, waar je betrekkelijk gemakkelijk iets aan kunt doen....toch?

  1. Op tijd zijn: hoe moeilijk is het om even de tijd te nemen je afspraken goed te plannen, er rekening mee te houden dat je gemiddeld altijd meer tijd nodig hebt dan je verwacht (de klassieke planningsfout)?
  2. Iets aannemen van een ander: enig idee hoe ergerlijk het is als je je collega steeds confronteert met allerlei bezwaren, haar suggesties geregeld laat volgen door “ja maar...”, je nooit direct iets van haar aanneemt en altijd gereseerveerd je wenkbrauwen optrekt als ze weer met een roze-wolk-idee komt. Je kunt er toch op z'n minst even aandacht aan besteden?
  3. Opletten: Direct na de meeting over de salesforecast vragen hoe het ook alweer zat met die veelbelovende prospect, of hoe je ook alweer met dat nieuwe CRM-systeem moet werken terwijl de werkinstructie op je bureau ligt. Do I need to say more?
  4. Op je houding letten: achterover leunend met de handen in je nek naar het plafond staren als je werknemer weer zijn verhaal komt halen over een akkefietje met een collega; of bij die buitengewoon interessante meeting een beetje met je onderzettertje voor je glas water zitten spelen: het komt allemaal niet erg geïnteresseerd over.
  5. Een stapje extra doen: Iedereen heeft een hekel aan het minimalisme van die collega die altijd de kantjes er vanaf loopt.
  6. Je voorbereiden: Waar gaat deze meeting eigenlijk over? Die vraag wil je niet horen van je teamleden.
  7. Je fatsoenlijk gedragen: fatsoen is altijd de norm. Dat weet iedereen toch? Je gaat toch niet op die groepsapp je gram halen over een collega die jou tegen het zere been heeft geschopt?
  8. Je collegiaal opstellen: Iets voor een ander doen, zonder dat je er iets voor terugkrijgt duurt vaak nog langer dan eerlijk zijn.
  9. Problemen aanpakken: Mopperen en negatief praten, somberen en bezwaren opperen doen we allemaal over het algemeen makkelijker dan oplossingen bedenken.
  10. Energie en passie: “Love what you do” is voor mij het nieuwe slogan. Zorg ervoor dat je alles wat je doet met liefde doet. Ga niet zitten wachten tot je in de gelegenheid bent om te doen “what you love”. Passie en energie volgen vanzelf als jij je er met de volle honderd proces voor inzet.

Toch is er wel iets voor te zeggen dat de ene medewerker meer aanleg heeft voor één van deze op het eerste gezicht toch eenvoudige aanpassingen in gedrag. Mensen verschillen van elkaar letterlijk in aanleg van het zenuwstelsel. Een reactief zenuwstelsel maakt iemand gevoeliger voor stress en afleiding dan een ander. De extraverte persoonlijkheid toont makkelijk zijn energie en passie dan de introvert. Een rijke fantasie maakt het ingewikkelder voor iemand om zich te concentreren op één op ding tegelijk. De biologische component van aandacht, planning en impulscontrole hangen sterk met elkaar samen, waardoor op tijd komen, opletten, vooruitdenken en je inhouden voor de één makkelijker te leren is dan voor de ander. De kern is wel dat er niet veel talent voor nodig is om ze te ontwikkelen. Dus al zijn het simpele dingen en is de lat voor iedereen dezelfde, een beetje compassie met de stuiterballetjes en muurbloempjes in je team is wel op zijn plek.