Survey werkdruk in het (primair) onderwijs

Een paar weken terug heb ik naar aanleiding van een serie blogs voor de Digischool en korte survey gepost op LinkedIn. Het doel was een indruk te krijgen van de thema's waar teams in het (primair) onderwijs mee worstelen. Er waren 6 antwoordmogelijkheden. Het was mogelijk meerdere antwoorden te kiezen en er was een lege optie om suggesties achter te laten. In totaal hebben 48 mensen (anoniem) gereageerd op de survey, waarvoor hartelijk dank!  Het verzoek om de peiling in te vullen is gericht aan onderwijsmensen, maar ik kan niet uitsluiten dat anderen hier ook op gereageerd hebben.

 

Professionaliseren (61,7 %): Een beetje zakelijker worden, efficiënt en effectief werken, scoorde het hoogst. Van de 48 respondenten hebben 29 mensen deze optie gekozen. 

 

Time-management (50,0 %): Plannen, organiseren en rapporteren van het werk blijkt een aandachtspunt, want dit antwoord is 24 keer gekozen.

 

De overige antwoord opties lagen ziet zover uit elkaar. Leerbaarheid (reflectie en persoonlijke ontwikkeling) kreeg 36,2 % van de stemmen. Onderwijsinhoud (didactiek, vakinhoud en pedagogiek) kreeg 34 % van de stemmen.  Perfectionisme (altijd alles goed willen doen voor iedereen) haalde 31,9 % binnen en Samenwerken (doelgerichtheid en effectieve meelevendheid in contacten met collega's) scoorde het laagst, namelijk 29,8 % van de stemmen. 

Op basis van deze peiling is mijn voorzichtige conclusie, dat de onderwijsmensen onder de respondenten zelf vinden het organiseren van het werk op een effectieve, efficiënte en misschien ook iets meer zakelijke manier, regelmatig een lastig punt is in de school. 

Mijn insteek heb ik samengevat in een blog voor de digischool. De kern daarvan is dat keuzes maken gebaseerd op waarden de prioriteiten blootlegt: goed onderwijs. Dan is het nodig grenzen te stellen, efficiënt te werken en iets zakelijker te worden naar elkaar.

 

Ik ben erg benieuwd hoe dit nu wordt opgepakt, terwijl op dit moment PO In Actie en andere organisaties zich sterk maken voor een tweede staking in november. Ik ga niet in op de vraag of het terecht is of niet. Er zijn allerlei bronnen te vinden, die daar antwoord op kunnen geven. Ik ben slechts benieuwd in hoeverre deze vraag ook nog op de agenda staan: wat kun je zélf doen aan de werkdruk?

 

Laat hier onder je reactie achter.